Mer Kennelhistoria

Många år blir det...


Min Första Shih Tzu skaffade jag mig för 30 år sedan , det var en liten Brindle hane som hette Tuffe , uppfödd på den tiden av en " mindre seriös" kennel. Tuffe är den enda Shih Tzu som gått en korning. Han fick 78 poäng och blev således inte godkänd. Han jagade såklart inte och var på slutet påverkad av skotten.


Hund nummer två var Smulan, från samma uppfödare , ja det var väl kanske dumt, men det var faktiskt min sons Farmor, hon finns inte i livet idag så jag väljer att inte gå in närmare på hennes liv och hundhållning.

Smulan  ( Tultans Cita ) parades med DKUCH SUCH  Fosella Cotton eyed Joe ( Angus) 

Jag fick jättemycket support och hjälp mina första år av Lena Persson, även Bodil Fossenius.  Jag gick vidare med Smulans dotter Vixax Amber och fick några fina kullar du kan kika på under " Vixax Old"  Jag slutade helt med Shih Tzu för ca 15 år sedan men nu hoppas jag ev kunna starta om på nytt med Madicken - Ziams up up and away


Shih Tzu är en av de fyra raser inom sällskapshundgruppen (grupp 9) som räknar Tibet som sitt ursprungsland. De övriga är Lhasa Apso, Tibetansk spaniel och Tibetansk terrier.

 

Det finns belagt att redan i ursprungslandet fanns de olika rastyperna utvecklade även om de också korsades med varandra. Under den sista kinesiska kejsardynastin Ch´ing eller Manchu (1643-1912) utvecklades kontakterna mellan Lhasa i Tibet och Peking i Kina. Hundar av Shih Tzu typ eller Hassa Lion Dog (Shih Tzu) gavs regelbundet som gåvor av härskarna i Lhasa till kejsaren i Den Förbjudna staden i Peking. Och  på 30 Talet importerades de första typern av Shih- Tzu och Lhasa Apso till Storbrittannien.


 För mer historia om rasen, klicka här 

 

 


Signefram
agnes
agnesrevinge
bilbobagger4_l
diablom
diablo2_l
glenn8v
glenn8v2
edvardpersonl
gusten8veckor
hope_l
nisse1_l
pekkiliten
signe2
signeklippt
smahundar
smillastal2
smulan2
valpar8v3
wilgotsida
wilgotbord_l
molly4_s
honkey4_l
Winner_tvaaker-08
Nisse 036
PICT2511