Allmänt
(Texten författad av Maria Vieweg Kennel Mallekraft)

Sådan är rasen Malinois
Jag får väldigt ofta mail från sådana som funderar på att skaffa Malle, eller sådana som bara är nyfikna på hur rasen är. Jag beslutade mig för att skriva ihop ett dokument, givetvis utifrån mina erfarenheter med rasen, men även mina vänners erfarenheter. Vill ni veta vad som står i rasstandarden kan ni gå in på AfBVs hemsida (avelsföreningen för Belgiska Vallhundar)

Innan du skaffar en Malinois
Jag önskar att fler ställde 1000 frågor INNAN de skaffar en Malle:) de flesta skaffar en Malle, så kommer frågorna efteråt. Qasper är min 6:e Malle, på 10år. Jag tränar med Malmö polisen, och har därmed sett en hel del Mallar testas.. så lite erfarenhet har jag hunnit skaffa mig. Kort sammanfattning: en Malinois är ingen lätt ras!!! men har du ett öppet sinne, och är beredd att ta rasens egenheter så är det defenitivt ingen omöjlighet även om du är nybörjare.

Psyket
Skiljer sig mycket från de övriga Belgarna, man kan inte tro att det är samma ras. Här kan du titta på MH diagrammen för varje variant, du kommer att upptäcka att det är oerhörda skillnader. Det man märker av främst är att Mallen är mera orädd, och har mera lek/kamplust. Det är detta som kan ställa till det i vardagen om man inte ser upp. Detta innebär att Mallen är väldigt glad för att leka, den leker våldsamt. Kamplekar med trasor, rep mm är favoritlekar. Malinoisen har en stor portion försvarslust, vilket innebär att den försvarar din familj, men även sina leksaker, ben, mat mm. Den visar minimala rädslereaktioner, och är mycket nyfiken.

 

Aktivitetsnivå
En Malle är en väldigt aktiv ras... det med att sova en hel dag det existerar inte. En bur/ hundgård eller något annat ställe där du kan stänga in din hund när den blir för jobbig, eller måste vara ensam hemma är att föredra, då dom har en förmåga att bita sönder ALLT annars. Jag brukar ha mina valpar i bur, nästan hela det första året (nu menar jag inte 8h/dag,utan när du har annat än umgås med din hund för dig).... man får helt enkelt tvinga dom att sova..lära dom att koppla av när det inte händer något. Medans andra tränar för fullt på brukshunsklubben gör du klokt i att träna passivitet, alltså åka till klubben och låta din Malle ligga passiv och titta på alla andra.

Hane/Tik
Hanhundarna är tuffare gentemot sin förare än tikarna (finns givetvis undantag) hanarna vill mäta sig mer, och testa sin storlek. Hanhundarna brukar dessutom ha stökigare könsmognads perioder. Då vill dom gärna mäta sig med allt, familjen andra hundar, andra mäniskor.

Jaktlust
Jakten är ett annat JÄTTE problem, de flesta Mallar har en enorm jaktlust, givetvis är den större hos vissa linjer. Detta är givetvis jättejobbigt/farligt. Detta måste plockas bort när valpen är liten. Alltså redan vid 8- 12veckor, då du fortfarande kan springa ifatt din valp!. Här måste man vara benhård!.... Sök upp viltrika marker snarast när du får hem valpen.

Socialisering
Om du åker och tittar på Mallevalpar, skall du vara observant på att valparna är sociala och vill komma fram och hälsa. Det här med tillgängligheten har blivit bättre, men det finns fortfarande vissa linjer som har reservationer i sig. En valp skall vara godmodig och glad, tids nog när de blir äldre så blir dom lite av enmanshundar....

Malinois och barn

Här måste jag tyvärr säga att en Malinois inte är en optimal barnhund, detta pågrund av sin stora lek/kamplust. Det är lätt att Mallen försöker bestämma över barnet. Även här gäller att tala om för valpen redan som liten att den är minst i familjen. Givetvis skall man aldrig lämna hund och barn ensamma.

Kom ihåg, detta är generellt. Det finns givetvis undantag!. Om du skaffar en Malle, kommer du att få en riktig arbetsmyra, en outtröttlig hund som alltid vill busa/leka... vill vara med på allt du hittar på. Alltid ställer upp och gör sitt yttersta.