ALLMÄNT

 

Jag har en passion för dessa mjuka pälsbollar, det är en extremt social och trevlig liten hund, helt okomplicerad. De bara "finns till" enkla att ha med överallt, jag har inte mött en enda hittills som varit det minsta "hundilsk" helt enkelt en underbar sällskapshund!
Jag förstår inte att inte fler människor upptäckt rasen, de är betydligt enklare än olika terrier raser tex.
Jag har en gång varit på kretsmöte i Svedala folkets hus, 25 Shih-Tzuer lösa i samma lokal utan några som helst problem :).
 På ett möte har man haft 58 st ihop samtidigt...inga problem alls :)

Jag har introducerat rasen till släkten så numer har min mamma, min svägerska och min svärmor Shih-Tzu.
Många kanske skräms av pälsen...men den ÄR inte så jobbig som man kan tro ..med rätt schampo, kammar & Borstar så fungerar det.

Givetvis är det roligare med en långhårshund om man är utställningsintresserad och min målsättning är givetvis att föda upp friska, sunda mentalt stabila hundar som lämpar sig till utställningsintresserade, pälsen måste vara lättskött så att man orkar ha hunden fullpälsad.

Givetvis kan inte alla hundar bli champions och vill man klippa ner sin hund för att bara ha den som sällskap så tycker jag att det är helt ok.

En Shih-tzu får ha många olika färger, personligen gillar jag mörka tigrerade, bruna, lever, svarta mm. Men eftersom man inte har någon nytta av en "vacker idiot" så går mentaliteten och pälskvalitén före färgvalet. Jag hoppas givetvis att kunna få fram bra Shih-Tzuer av blandade färger. Kika gärna in på länken till Shih-Tzu klubben där kan man hitta många fina Shih-Tzu sidor att surfa runt bland.


Historia

Hemland: England Ursprungsland :Tibet.

Shih tzu är en av de fyra raser, som räknar Tibet som sitt ursprungsland. Rasen härstammar från de apsos, som sändes från Tibet till Kina som högt skattade gåvor till det kejserliga hovet.
Man kan på goda grunder förmoda att dessa små hundar, om än till ytterlighet vaktade och skyddade, förmådde beblanda sig med Kinas egen tempelhund, pekingesen.

Tibets småhundar används huvudsakligen som andebesvärjare och som lyckobringande talismaner, men också till mera prosaiska ändamål som att vara en del begravningscermonierna. Shih tzun utvecklades under århundraden i Tibet och Kina och "upptäcktes" för västvärlden så sent som 1930, då den första importen av rasen skedde från Peking till England. Ungefär samtidigt kom rasen till Skandinavien. Shih tzun skall vara en sunt byggd liten hund, stark, spånstig och rörlig (enligt den ursprungliga rasbeskrivningen skall den röra sig som en simmande guldfisk!). Den skall ha en riklig och funktionsduglig päls, som kan skydda mot smuts och väta. Shih tzu är en morsk, älskvärd ras med ett mycket gott självförtroende.